משכנתא - שעבוד של נכס מקרקעין כערובה לחיוב- משמע הנכס הינו הערב לחוב ולא הבעלים.
זכותו של בעל הנכס: המשכנתא אינה פוגעת בזכותו של בעל הנכס , להחזיק בהם, להשתמש בהם ולעשות בהם כל עיסקה , בכפוף לתנאי המשכנתא.
זכותו של נותן המשכנתא: נותן המשכנתא (בד"כ בנק) יכול לממש את הנכס הממושכן לטובתו בכל עיסקה שעשה בעל המקרקעין בנכס לאחר שמושכן, והמשכנתא טרם נפדתה במלואה. כלומר זכותו של נותן המשכנתא, גוברת, בהליכי הוצאה לפועל, על זכותו של רוכש אשר ערך עסקת רכש עם בעל הנכס.
גרירת משכנתא: בעל נכס ממושכן, אשר ברצונו למכרו ובמקביל לרכוש נכס אחר, יכול להעביר המשכנתא, בהסכמת נותן המשכנתא ובכפוף לתנאיה, מהנכס הממושכן לנכס האחר.
העברת משכנתא: נותן המשכנתא, רשאי להעביר את המשכנתא או חלק ממנה לאדם אחר, ללא הסכמת בעלי הנכס הממושכן ובכפוף לתנאי המשכנתא. נותן המשכנתא חייב לידע את החייב אליו הועברה המשכנתא , שכן באם לא ידעו אותו - הינו מופטר מתשלומה.
מישכון המקרקעין במספר משכנתאות: ניתן לשעבד נכס מקרקעין במספר משכנתאות, בכפוף להסכם המשכנתא- אך עדיפות בפירעונן, כאשר מדובר במשכנתאות באותה דרגה, נקבעת עפ"י הסדר בו נרשמו.
מימוש משכנתא: מימוש המשכנתא מתבצע עם מתן פסק דין בבית המשפט או ע"י צו מימוש הניתן ע"י ראש ההוצאה לפועל. המימוש יהיה בד"כ ע"י גביית הכספים בהוצאה לפועל או ע"י מכירת הנכס ותשלום המשכנתא מהכספים שנתקבלו.